sobota, 27 kwietnia, 2024
strony internetowestrony internetowe

POLECANE

pozycjonowanie stron warszawapozycjonowanie stron warszawa
warszawa infowarszawa info
pożyczki dla firmpożyczki dla firm

Podobne wpisy

Jakie są niezbędne akcesoria w masarni?

Do wykonania pysznych wędlin oraz przygotowania mięsa w porcje do obróbki w domowych kuchniach niezbędne jest odpowiednie wyposażenie, wiedza oraz umiejętności. Dlatego też masarnie, które zajmują się przetwórstwem miejsca, muszą posiadać profesjonalny sprzęt. Zapewnia on nie tylko szybką oprawę i porcjowanie mięsa z uboju, ale też gwarantuje bezpieczeństwo podczas tych prac. Jakie zatem są niezbędne akcesoria w masarni? Warto sprawdzić.

Profesjonalny sprzęt do uboju

Jeśli w ramach działalności masarnia prowadzi ubój zwierząt, to konieczne jest zaopatrzenie się w taki sprzęt, który pozwoli na humanitarne ogłuszenie ich przed ubojem. W tym celu stosuje się specjalistyczne aparaty oraz pistolety ubojowe na naboje. Przy czym trzeba pamiętać, że takie urządzenie, aby było bezpieczne, musi spełniać wszystkie normy oraz posiadać odpowiednie certyfikaty. Dostępnych jest bowiem wiele wariantów aparatów ubojowych, które różnią się od siebie przede wszystkim wykorzystywanym kalibrem naboi. Dlatego warto kupować wyposażenie do uboju zwierząt od sprawdzonych producentów i w renomowanych sklepach, takich jak Centrum Higieny.

Noże jako podstawowe narzędzie

Oczywiście praca żadnej masarni nie byłaby możliwa bez noży. Jest wiele ich rodzajów, przystosowanych do wykonywania odmiennych prac. Poszczególne modele różnią się od siebie długością oraz szerokością ostrza, a także jego kształtem i gładką bądź ząbkowaną powierzchnią. Wyróżnia się kilka najważniejszych rodzajów:

– nóż masarski,

– nóż do filetowania,

– specjalny nóż do drobiu,

– noże trybowniki,

– nóż ubojowy.

Noże masarskie zazwyczaj są dość duże i masywne. Wykonuje się je z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Ich ostrza są proste bądź zakrzywione ku górze. Natomiast noże do filetowania cechuje duża giętkość ostrza, które jest też cienkie. Noże trybowniki służą do oddzielania mięsa od kości. Mogą być zarówno niewielkich rozmiarów, jak i mieć długie ostrza. Z kolei noże ubojowe posiadają wyprofilowane ostrze ułatwiające porcjowanie mięsa. Najlepsze noże do masarni to te, które wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która gwarantuje łatwe użytkowanie. Dodatkową kluczową cechą jest antypoślizgowa rękojeść pozwalająca na pewne trzymanie noża w dłoni. Dzięki temu jego użytkowanie jest bezpieczne. Noże renomowanych producentów oferuje między innymi hurtownia higieny przemysłowej.

Akcesoria masarskie

Poza podstawowym sprzętem dużą rolę w masarni odgrywają akcesoria. Niezbędna jest odpowiednia odzież ochronna, która pozwala na zabezpieczenie odzieży przed ubrudzeniem podczas porcjowania mięsa, ale też gwarantuje higienę i ogranicza przenoszenie się bakterii. Najczęściej w tym celu używa się fartuchów jednorazowych oraz rękawiczek. Dostępne są też specjalne fartuchy masarskie oraz metalowe. Do innych akcesoriów niezbędnych w pracy masarza z pewnością zaliczyć można ostrzałki do noży, piły stołowe, buty ochronne czy też brzeszczoty. Pracę podczas uboju i obróbkę mięsa ułatwiają z pewnością wytrzymałe haki, sterylizatory do noży, a także sprzęt pozwalający zachować higienę miejsca pracy, która jest kluczowa dla jakości wyrobów mięsnych.

Anita Walczak
Anita Walczak
Właścicielka agencji interaktywnej AW PROJEKT, a także trzech serwisów blogowych (praktycznyblog.pl, ubrand.pl, creditbanque.pl) oraz warszawskiego portalu internetowego Warszawa Info! (warsawcity.info). Z zawodu SEO Specjalist & Web Developer. Zainteresowania: fotografia, grafika, podróże, psychologia, kino, literatura, lifestyle.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

POPULARNE ARTYKUŁY