W dobrej jakości sklepach z kawami można spotkać różne mieszanki. I tak na przykład arabicę miesza się w odpowiednich proporcjach z robustą, dobierając różne gatunki kawy, pochodzące z różnych części świata. Powstające w ten sposób blendy mają zyskać odpowiedni smak, moc i kwasowość.
Jak tworzy się mieszanki kaw?
Po co tworzyć mieszanki kaw? Dobre palarnie kawy w Polsce wykorzystują surowe ziarna konkretnych gatunków. Ważą je, mieszają w odpowiednich proporcjach, a następnie wypalają w palarce bębnowej. Tak wypalone ziarno może zostać zapakowane i sprzedawane jako unikatowy blend o swoistej nazwie i odpowiednich cechach jakościowych.
Moc kawy w mieszankach – jak się ją zmienia?
Robusta to rodzaj kawy o sporej zawartości kofeiny, wynoszącej nawet 2%. W porównaniu z nią arabica ma o połowę mniejszą moc. To kawa o wyższej kwasowości, większej mocy i wyrazistym aromacie, z której idealnie przygotowuje się mocne, intensywne espresso. Arabika jest z kolei kawą o łagodniejszym smaku, mniej kwaśna, ale i słabsza. To głównie z tego powodu tworzy się ciekawe blendy kawowe – aby uzyskać kawy o łagodnym, słodkim smaku i sporej mocy, które idealnie sprawdzą się do latte macchiato, ale w bardziej pobudzającym wariancie, albo do espresso, które nie tylko pobudzi, ale też mile połechce kubki smakowe.
Po co robi się blendy?
Roasterzy, czyli specjaliści od wypalania kawy, znają dziesiątki, a nawet setki najrozmaitszych gatunków ziaren kawowca. Różne walory smakowe i moc zależą od:
– regionu pochodzenia;
– warunków uprawy;
– sposobu fermentacji;
– gatunku kawowca;
– sposobu wypalania;
To oznacza, że aby uzyskać na przykład kawę o średniej mocy, niskiej kwasowości i czekoladowej nucie należy zmiksować ze sobą ziarna dwóch lub więcej gatunków posiadających odpowiednie cechy i wypalić je. Wszystko to zmierza oczywiście ku stworzeniu jak największej różnorodności na rynku kaw oferowanych klientom, aby mogli oni delektować się smakami, które według nich są najciekawsze.
Jaką mieszankę wybrać?
Dzięki wytężonej pracy roadsterów, którzy w pocie czoła ważą, odmierzają i wypalają różne gatunki kaw, możliwe jest zakupienie blendu, który w 100% spełnia Twoje oczekiwania. Dobre palarnie kawy w Polsce dokładają wszelkich starań, aby tworzyć jak najciekawsze, autorskie mieszanki, które znacząco podnoszą jakość kaw rzemieślniczych w kraju i zwiększają zainteresowanie tymi wyrobami. Masz ochotę na wysokiej jakości, świeżo paloną kawę ziarnistą? Wybierz którąś z ciekawych mieszanek! Jeśli to dopiero początek Twojej przygody z najlepszymi gatunkami kaw na świecie, powinieneś próbować różnych gatunków – zaczynając od najłagodniejszych, stopniowo zwiększając poziom mocy i kwasowości do najbardziej akceptowalnego poziomu. Zwróć uwagę, czy kawa, którą wybrałeś, jest odpowiednia do parzenia w taki sposób, jak lubisz – w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym lub w kawiarce. Ważne jest również to, aby konkretny gatunek był polecany do robienia z niego wybranego rodzaju kawy, który preferujesz – latte, macchiato, cappuccino, espresso czy lungo. Wybierz nutę smakową, która Ci odpowiada, oraz moc, którą toleruje Twój organizm – w ten sposób z pewnością uda Ci się zawęzić obszar swoich poszukiwań idealnej kawy do picia na co dzień!
śledź na bieżąco nasz blog lifestyle
Fajny post. Jako totalny kawosz przeczytałem z przyjemnością. Mimo wszystko unikam kaw krajowych 🙂