Za co kochamy espresso? Do jego niewątpliwie największych zalet należy wysoka zawartość kofeiny w niewielkiej porcji, która daje zastrzyk energii o poranku. Miłośnicy dobrej kawy z doceniają w niej również czysty, pozbawiony dodatków smak, który dopiero w tej „skondensowanej” wersji pozwala naprawdę delektować się naparem. Dlaczego ziarna prosto z dobrej palarni kawy są najlepszym wyborem i jak zrobić espresso w domu?
Jak przyrządza się ten rodzaj napoju w kawiarniach?
Najczęściej bariści zaparzają prawdziwą włoską kawę przy pomocy ekspresów ciśnieniowych lub przelewowych. Chodzi o to, by ze świeżo zmielonych ziaren wprost z palarni kawy przy pomocy krótkiego kontaktu z gorącą, ale nie wrzącą wodą wydobyć maksimum esencji – pobudzających właściwości, ale także smaku i zapachu, a pozbawić napar fusów. Sposób parzenia jest ważny również dla wrażeń smakowych – idealne espresso nie będzie nadmiernie gorzkie, za to uwolni różne nuty aromatyczne, na przykład czekolady, karmelu czy owoców.
Jaką kawę wybrać do espresso?
Oprócz odpowiedniego urządzenia, takiego jak ekspres, kawiarka czy najprostszy drip z filtrem, ważne są oczywiście właściwie dobrane do własnych preferencji ziarna kawy. Dlaczego akurat one, skoro w sklepach dostępne są one w postaci zmielonej, gotowej do użycia? Sekretem jest mielenie ich tuż przed zaparzeniem, aby aromat nie zdążył ulecieć w eter. Dobra palarnia kawy oferująca wysokogatunkowe produkty będzie miała szeroki wybór różnych gatunków – arabica, robusta, czy nawet słynna kopi luwak. Dobrym wyborem są też mieszanki łagodnej i słodkawej arabiki z mocną, gorzkawą robustą, w odpowiednio wyważonych proporcjach. To właśnie one cieszą się największym powodzeniem wśród kawoszy.
Czy każde ziarna z palarni kawy nadają się do małej czarnej?
Ze względu na to, że espresso jest esencjonalną kawą serwowaną bez jakichkolwiek dodatków, a jedynie ze szklanką wody do popicia, należy z rozwagą wybrać jej gatunek. Mocna robusta z wysoką zawartością kofeiny może dać wrażenie przesady. Natomiast 100% arabika bez domieszek to idealny wybór. Jej łagodny smak dobrze zrównoważy intensywny charakter naparu i pozwoli się nim naprawdę delektować.
Dlaczego warto wybrać ziarna z palarni kawy?
Kupując ziarna do domowego espresso, warto zwrócić uwagę również na to, skąd je pozyskujemy. Palarnia kawy to miejsce, w którym dostarczone wprost z plantacji ziarna poddaje się końcowej obróbce, a następnie pakuje w hermetyczne opakowania. Dzięki temu masz pewność, że Twoje espresso będzie przyrządzone nie tylko ze świeżo zmielonej kawy, ale również dopiero co zebranej z odległej Afryki czy Brazylii i wypalonej.
Jak zrobić espresso bez ekspresu? To proste!
Wbrew pozorom ten rodzaj kawy nie jest wcale skomplikowany do przyrządzenia. Wystarczy, że zmielisz ziarna i wsypiesz je do odpowiedniego urządzenia. Jeśli nie masz ekspresu — nie szkodzi! Możesz wykorzystać kawiarkę lub dripa, odpowiednio manipulując ilością wody. Wybierz dobrej jakości ziarna kawy z palarni, kup niezbędny sprzęt i zaparz swój ulubiony napar w ciągu zaledwie kilka minut!