Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z malinami
Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z malinami – witaminowa bomba!
Kasza jaglana to doskonały składnik diety kobiet chcących zrzucić zbędne kilogramy. Kasza jaglana w swoim składzie posiada szereg cennych składników. Znajdziemy w niej między innymi krzemionkę, która dobrze wpływa na paznokcie skórę i włosy, krzem a także duże ilości lecytyny, witaminy E i potasu, co wpływa pozytywnie na naszą koncentrację i pamięć. Zjadając dziennie 100 g kaszy jaglanej jesteśmy w stanie dostarczyć aż 1/3 niezbędnej dziennej dawki magnezu i błonnika. Dodatkowo kasza jaglana przyczynia się do detoksu organizmu z toksyn i oczyszczania jelit ze złogów, co jest ważne przy redukcji wagi. Jest idealna dla wegan i osób nietolerujących glutenu.
Składniki na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z malinami:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki kakao
- 1 banan
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie 2 kostki gorzkiej czekolady
- garść świeżych malin/ konfitura z malin
- 2 łyżki siekanych migdałów
Kaszę jaglaną ugotuj w mleku, z dodatkiem miodu. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Kaszę przełóż do wysokiego naczynia (np. blendera). Dodaj kakao, gorzką czekoladę i banana. Zmiksuj na gładko. Budyń przełóż do miseczek. Wierzch posyp świeżymi malinami. Udekoruj siekanymi migdałami.
Budyń z kaszy jaglanej to jeden z deserów, które będę polecać zawsze i wszędzie! Zdrowy, niezwykle odżywczy i szybki! Smacznego 🙂
Polecamy również Krem z dyni z mlekiem kokosowym