czwartek, 25 kwietnia, 2024
strony internetowestrony internetowe

POLECANE

pozycjonowanie stron warszawapozycjonowanie stron warszawa
warszawa infowarszawa info
pożyczki dla firmpożyczki dla firm

Podobne wpisy

Do jakich dań podać wina z Gruzji

Wina z Gruzji doskonale komponują się z szeroką gamą dań w dużej mierze dlatego, że powstają w bardzo wielu stylach, zatem bez większego trudu można z powodzeniem zestawiać je z rozmaitymi potrawami. W kontekście czerwonych win gruzińskich zawsze na pierwszym planie plasować będą się wina z odmiany saperavi, królującej w tym kraju bezapelacyjnie. Bez względu na to, czy powstały przy zastosowaniu współczesnej technologii produkcji (Georgian Valleys Saperavi, Georgian Valleys Mukuzani), czy tradycyjnej (K’AT’A Mukuzani Qvevri), fermentując w zakopanych w ziemi kvevri, wina z saperavi zawsze mają dość zdecydowany charakter; są mocno wybarwione, w smaku bardzo wyraziste, o dość zdecydowanej taniczności. Idealnie komponują się z dziczyzną – mięsem dzika, sarniną czy pieczonym ptactwem, a także z jagnięciną, szaszłykami z wieprzowiny, ragoût z grzybami, długo dojrzewającymi serami czy wędlinami. Delikatniejsze wersje sapravi, bo i takie jak najbardziej się zdarzają (GKA02 K’AT’A Saperavi, GGV08 Georgian Valleys Saperavi), dobrze współgrają z pieczonym prosięciem, cielęciną i duszoną wołowiną.

Charakterystyka odmiany Saperavi

Wina z saperavi są dość uniwersalne w kuchni, choć oczywiście ich zdecydowany charakter, wyrazistość smaku i taniczność predestynują je do zestawiania z cięższymi daniami mięsnymi, potrawami z dodatkiem grzybów leśnych oraz dojrzewającymi, pikantnymi wędlinami i serami. W wersji półwytrawnej (Sachino Semi Dry, K’AT’A Pirosmani Red Semi Dry) doskonale komponują się ze schabem ze śliwką oraz z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym. Półsłodkie saperavi z powodzeniem uświetni każde spotkanie, na którym podana zostanie tarta wiśniowa (luz z innymi ciemnymi owocami) czy deser z galaretką o tym smaku (albo innych ciemnych owoców). Słynne półsłodkie kachetyjskie wino kindzmarauli doskonale smakuje z ciastem z ciemnymi owocami, dojrzewanym serem gouda, a także z niektórymi daniami mięsnymi, do których podaje się słodkie sosy. Zarówno kindzmarauli, jak i drugie najbardziej znane gruzińskie półsłodkie wino – khvanchkara, zwyczajowo podaje się z orzechami włoskimi, laskowymi oraz suszonymi owocami. Najbardziej klasyczne jest łączenie tych win z czurczhelami.

Inne odmiany win gruzińskich

Pomimo że na samo, chociażby najmniejsze, wspomnienie win gruzińskich na myśl przychodzi wszystkim saperavi, to w Gruzji powstaje wcale niemało świetnych win białych. Te najbardziej znane rodzą się w apelacji Tsinandali (Georgian Valleys Tsinandali) w Kachetii; powstają na podstawie odmian rkatsiteli i mtsvane. Doskonale smakują z sałatką z kurczaka, grillowanymi warzywami, gotowanymi rybami, owocami morza oraz z białym mięsem indyka, a także z twardymi serami. Tsinandali w wersji beczkowej doskonale współgra z wędzonym pstrągiem, pieczonym kurczakiem oraz indykiem. Odmianowe rkatsiteli (K’AT’A Rkatsiteli, Georgian Valleys Tbilisi White Dry) to wina bardzo uniwersalne w kuchni – podawać je można do wielu dań, takich jak potrawy na bazie ziemniaków, sałatki, sery, chaczapuri, ryby gotowane na parze, skorupiaki, a także jako aperitif. Białe gruzińskie wina półwytrawne i półsłodkie (Georgian Valleys Sachino White Semi Dry, Georgian Valleys Alazani Valley White Semi Sweet, K’AT’A Pirosmani White Semi Dry, K’AT’A Alazani White Semi Sweet) tworzą świetne połączenia z letnimi sałatkami owocowymi, słodkimi tartami z jasnymi owocami oraz z kiwi, ciastami z jabłkami. Niebanalnie wypadają także w zestawieniu z curry dyniowym – warto spróbować! Warto także pamiętać, że te wina z ostatniej grupy również doskonale  smakują solo.

Anita Walczak
Anita Walczak
Właścicielka agencji interaktywnej AW PROJEKT, a także trzech serwisów blogowych (praktycznyblog.pl, ubrand.pl, creditbanque.pl) oraz warszawskiego portalu internetowego Warszawa Info! (warsawcity.info). Z zawodu SEO Specjalist & Web Developer. Zainteresowania: fotografia, grafika, podróże, psychologia, kino, literatura, lifestyle.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

POPULARNE ARTYKUŁY