tworzenie stron internetowych
Strona głównaBLOG LIFESTYLOWYKomu zalecana jest dieta oparta na żywności niskobiałkowej?

Komu zalecana jest dieta oparta na żywności niskobiałkowej?

Problemy zdrowotne niekiedy powodują konieczność przejścia na dietę. Niektóre schorzenia sprawiają, że trzeba wprowadzić w życie nowe nawyki żywieniowe. Często spotykana jest dieta opierająca się na żywności niskobiałkowej, przeznaczona głównie dla pacjentów cierpiących na niewydolność nerek i wątroby. Czytając ten artykuł, dowiesz się, kto jeszcze powinien na nią przejść i jakie są jej najważniejsze zasady.

Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą, najczęściej ustalaną przez lekarza lub dietetyka. Ma ona na celu zapobiegać nadmiernemu wytwarzaniu produktów przemiany białkowej, które są toksyczne dla organizmu. Mogą doprowadzić nawet do uszkodzenia narządów. Z tego powodu tak ważne jest ograniczenie artykułów białkowych w jadłospisie. To, ile białka może w ciągu dnia spożyć dany pacjent, ustala lekarz, ponieważ jest to zależne od tolerancji tego składnika przez konkretną osobę. Żywność niskobiałkowa składa się przede wszystkim z pieczywa oraz makaronów niskobiałkowych. Spożywać można owoce, warzywa, kisiele, a także galaretki owocowe. To właśnie te produkty stanowią podstawę diety niskobiałkowej.

Przy jakich schorzeniach przejść na dietę?

Dieta oparta na produktach zawierających niewielkie ilości białka skierowana jest głównie do osób cierpiących na niewydolność nerek oraz wątroby. Niekiedy jest ona określana mianem diety nerkowej, ponieważ często stosuje się ją w przypadku różnych dolegliwości dotyczących nerek. Pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom mówi również o innych przypadkach: „Z dużej ilości białka w diecie powinny zrezygnować osoby zmagające się z chorobami trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Zmiana nawyków żywieniowych może okazać się pomocna także przy chorobie metabolicznej, jaką jest fenyloketonuria. Zrezygnowanie z białka jest bardzo ważne dla chorego organizmu”.

Jak zostało wspomniane, dieta oparta na żywności niskobiałkowej jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na różne schorzenia nerek. Zaburzenia przemian białek mogą doprowadzić do wzrostu poziomu mocznika bądź amoniaku we krwi. Taki stan prowadzi najczęściej do uszkodzenia narządów wewnętrznych. Z tego powodu tak istotne jest wyeliminowanie znajdujących się w organizmie substancji toksycznych. Osoby przebywające na diecie niskobiałkowej powinny zrezygnować z jedzenia pieczywa zawierającego sól, tłustych mięs oraz ryb wędzonych i past rybnych. Niewskazane jest również spożywanie tłustych przetworów mlecznych, tłustych serów, kiszonych i konserwowych warzyw oraz roślin strączkowych. Zaszkodzić mogą też niedojrzałe, suszone lub marynowane owoce, dlatego warto ich unikać.

MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

REKLAMA

Reklamastrony internetowe łódźstrony internetowe łódźstrony internetowe łódź

REKLAMA

Reklamastrony internetowe wordpressstrony internetowe wordpressstrony internetowe wordpress

POPULARNE WPISY

OSTATNIE KOMENTARZE