Matcha to bogaty w wartościowe składniki odżywcze napój, który z dnia na dzień coraz bardziej zyskuje na popularności. Dowiedz się, czym jest, w jaki sposób go spożywać i dlaczego warto to robić.
Matcha – ekskluzywny gość z Japonii
Matcha od wielu lat stanowi jedną z najczęściej spożywanych substancji w Japonii. Napój na bazie zielonego proszku to dla Japończyków nie tylko pyszna herbata, która posiada cenne właściwości. Spożywanie tego napoju to dla nich pewnego rodzaju rytuał, który pozwala na zwolnienie rytmu dnia oraz nabranie siły na dalsze działania. Do Europy matcha zawitała dość niedawno, jednak z dnia na dzień zyskuje ona swoich nowych miłośników. Wiele osób zrezygnowało z kawy na rzecz zielonego proszku. Matcha wykazuje bowiem równie pobudzające właściwości, a jednocześnie jest bardzo zdrowa.
Jak powstaje matcha?
Produkcja matchy to długotrwały i pracochłonny proces. Wymaga on sporego nakładu cierpliwości, a także dbałości o szczegóły na każdym etapie produkcji. Zielony proszek powstaje na bazie liści herbaty Tencha lub Gyokuro. Przed rozpoczęciem zbiorów, krzewy są dokładnie osłaniane przed słońcem za pomocą bambusowych mat. Dzięki temu ich wzrost jest spowolniony, co pozwala na dokładne dojrzenie liści. Gotowe miękkie listki są ręcznie zbierane i selekcjonowane, a następnie poddawane procesowi suszenia. Mielone na puder, są szczelnie pakowane i trafiają do zaciszy domowych. Z gotowego proszku możliwe jest przygotowanie gorącej matcha latte na bazie mleka czy pysznej pobudzającej herbaty. Świetną opcją jest również Matchbata, czyli schłodzony napój, którego głównym składnikiem jest właśnie zielona substancja.
Matcha – jakie ma właściwości?
Matcha doceniana jest ze względu na wyjątkowy smak, a także sporą ilość cennych właściwości. Jej liście są wykorzystywane w całości, co pozwala na dostarczenie większej ilość witamin i minerałów niż w przypadku zwykłej herbaty.
Zdrowe espresso
Jedną z najbardziej docenianych właściwości matchy jest działanie pobudzające. Jedna filiżanka napoju potrafi postawić na nogi i dodać energii potrzebnej do wykonywania wszystkich obowiązków w ciągu dnia. Matcha posiada podobną ilość kofeiny co kawa, jednak stanowi jej zdrowszą alternatywę. Nie powoduje rozdrażnienia tylko ułatwia koncentrację.
Bogata w antyoksydanty
Matchę spożywają wszystkie osoby, które troszczą się zarówno o swój stan fizyczny, jak i duchowy. Zielony proszek jest bogaty w solidną dawkę cennych dla zdrowia antyoksydantów, dzięki temu pomaga w ochronie organizmu. Ci, którzy cenią sobie tradycyjny, japoński sposób przyrządzania napoju, starają się o to, aby przyrządzanie napoju na bazie matchy stanowiło ceremonię, angażującą serce i myśli. Dzięki temu rytuał pozwala im również w dbaniu o dobrostan ducha.
Składniki odżywcze
Matcha stanowi bogate źródło cennych składników odżywczych. Dzięki temu pozwala na zapobieganie różnego rodzaju dolegliwościom. Zielony proszek dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości, a dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem warunków zewnętrznych. Spożywanie napoju polecane jest osobom, które zmagają się z nadwyżką cholesterolu. Matcha, która jest źródłem katechin, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo w substancji tej można znaleźć cenne składniki takie, jak:
- L-teanina,
- białko,
- błonnik,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- witamina C.
Jak spożywać matchę?
Aby przygotować napój na bazie zielonego proszku, warto posiadać specjalny przyrząd zwany chasen. Służy on do dokładnego wymieszania substancji z wodą lub mlekiem oraz wytworzenia aksamitnej pianki. Aby matcha nie straciła swoich cennych właściwości, należy pamiętać o tym, aby proszku nie zlewać wrzątkiem. Temperatura nie powinna mieć więcej niż 80 stopni Celsjusza. Matcha dodawana jest również do wszelkiego rodzaju ciast czy napojów typu smoothie. Zielona substancja stanowi również główny składnik pysznej lemoniady od On Lemon.