środa, 24 kwietnia, 2024
strony internetowestrony internetowe

POLECANE

pozycjonowanie stron warszawapozycjonowanie stron warszawa
warszawa infowarszawa info
pożyczki dla firmpożyczki dla firm

Podobne wpisy

Owoce i warzywa wspomagające odchudzanie

Łatwo przytyć, trudno schudnąć. Wie o tym każdy, kto chociaż raz w życiu musiał zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które się pojawiły niemal „znienacka”. Planując odchudzanie, należy wybrać optymalną dietę, oraz zadbać o odpowiednią ilość aktywności fizycznej. Co jeszcze może pomóc? Twoim sprzymierzeńcem są owoce i warzywa wspomagająca odchudzanie.

Owoce i warzywa – skuteczne wsparcie w odchudzaniu

Dieta odchudzająca powinna zawierać duże ilości warzyw oraz owoców. Obecne wskazania Instytut Żywienia i Żywności wykazały, że warzywa i owoce powinny stanowić nawet połowę tego, co spożywamy każdego dnia. W diecie odchudzającej procentowa zawartość warzyw powinna być jeszcze większa.  Wspomagają one odchudzanie dzięki takim zaletom jak:

  • Niska kaloryczność;
  • Duża zawartość mikroelementów oraz witamin;
  • Przyspieszają metabolizm organizmu, usprawniając spalanie tkanki tłuszczowej;
  • Zawarty w nich błonnik reguluje działanie układu pokarmowego i przyspiesza perystaltykę jelit;
  • Hamuje uczucie głodu;
  • Są również dobrym źródłem białka.

Jakie warzywa i owoce wybrać do diety odchudzającej?

Planując dietę odchudzającą, warto wybierać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli niskiej zawartości węglowodanów. Dzięki temu nie dochodzi do dużego wzrostu poziomu cukru we krwi i szybkiego jego spadku, co powoduje szybkie pojawienie się uczucia głodu. Należy również pamiętać, że owoce ze względu na zawartość fruktozy, czyli cukrów prostych będą bardziej kaloryczne. Szukaj głównie tych owoców, które mają od 30 do 60 kcal na 100 g. Duża część to polskie owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie czy jabłka.

Większość warzyw cechuje niska kaloryczność, wyjątek stanowią warzywa strączkowe, takie jak fasola, czy groch, które zawierają również sporą ilość białka. Mogą więc stanowić doskonały zastępnik dań mięsnych.

Warzywa warto spożywać na surowo w formie dodatku do posiłku, czy różnorodnych sałatek i surówek. Warzywa na parze będą również świetnym sposobem na lekkie i zdrowe danie. Na lunch lub deser warto wybrać soki warzywno-owocowe. Są to bomby witaminowe, zawierające również minerały oraz liczne antyoksydanty. Możesz przygotowywać je samodzielnie w domu. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty firmy, w której doświadczeni dietetycy opracowują składy poszczególnych mieszanek owocowo-warzywnych. Dzięki temu masz do wyboru zarówno soki wspomagające odchudzanie, jak i te poprawiające odporność, czy dodające energii. Mieszanki owocowo-warzywne przygotowywane metodą Cold Press nie tracą cennych witamin i minerałów.

Które warzywa warto stosować w diecie, a jakich unikać?

Warzywa strączkowe, o których już wcześniej wspomniałam pomimo większej kaloryczności, cechują się niskim indeksem glikemicznym, a jednocześnie zawierają białko i są sycące. Dzięki temu doskonale się sprawdzają w diecie odchudzającej. Co więcej, spowalniają proces wchłaniania cukrów do krwiobiegu, a także przeciwdziałają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Zielone warzywa – takie jak szpinak, jarmuż, botwinka, różne typy sałaty, czy natka pietruszki zawierają niewielkie ilości kalorii, stanowią zaś doskonałe źródło takich składników odżywczych jak:

  • żelazo;
  • potas,
  • wapń,
  • magnez;
  • mangan
  • witaminy – C, A, z grupy B, K, E D.

Warzywa kolorowe o niskiej zawartości kalorii takie jak pomidory, papryka, czy rzodkiewka są bogatym źródłem licznych substancji biologicznie czynnych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, są również bogatym źródłem witaminy C.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku niektórych warzyw szczególnie po obróbce termicznej indeks glikemiczny oraz wartość kaloryczna staję się na tyle duża, że zbyt częste ich spożywanie uniemożliwi osiągnięcie celu dietetycznego. Są to ziemniaki – gotowane, smażone i pieczone, oraz gotowana: marchew, rzepa, seler, brukiew, dynia, czy kabaczki.

Najlepsze owoce na odchudzanie

Dużo owoców ma wyższy indeks glikemiczny niż warzywa, dlatego po owoce należy sięgać rozsądnie i z umiarem. Nie oznacza to jednak, że należy z nich całkowicie zrezygnować podczas odchudzania. Oto 4 owoce, które wspomogą ten proces:

Grejpfrut – niezbyt słodki i orzeźwiający owoc o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Usprawnia metabolizm oraz pobudza organizm do spalania tłuszczów. Dzięki dużej zawartości pektyn wspomaga działanie układu pokarmowego.

Opuncja figowa – to owoc pochodzący z Meksyku. Nie tylko osłabia poczucie głodu oraz również zmniejsza wchłanianie tłuszczy i działa oczyszczająco.

Ananas – zawiera enzym bromelinę, który ma liczne prozdrowotne właściwości, między innymi pomaga w walce z cellulitem i usprawnia trawienie białka. Dzięki dużej zawartości błonnika   usprawnia również pracę jelit.

Papaja – zawiera enzym papainę, która podobnie jak bromelina w ananasie usprawnia trawienie, a także przyspiesza spalanie białek oraz tłuszczy.

Nie zapominaj również o rodzimych owocach takich jak jabłka oraz gruszki, które dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit, są również niezwykle sycące. Doskonałym uzupełnienie diety będą też owoce jagodowe między innymi truskawki, maliny, porzeczki, agrest, czy borówki. Są bogatym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów.

Smaczne i zdrowe mieszanki owocowo-warzywne wspomagające odchudzanie, znajdziesz w ofercie firmy https://fit-juice.pl/.

Anita Walczak
Anita Walczak
Właścicielka agencji interaktywnej AW PROJEKT, a także trzech serwisów blogowych (praktycznyblog.pl, ubrand.pl, creditbanque.pl) oraz warszawskiego portalu internetowego Warszawa Info! (warsawcity.info). Z zawodu SEO Specjalist & Web Developer. Zainteresowania: fotografia, grafika, podróże, psychologia, kino, literatura, lifestyle.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

POPULARNE ARTYKUŁY