Koktajl z pokrzywy
Pokrzywa. Ta niezwykła roślina posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Najlepiej korzystać z niej wczesną wiosną kiedy jest młoda. Posiada wtedy najwięcej właściwości zdrowotnych. Można używać jej do koktajli, sałatek, dodawać do jajecznicy, zup czy zrobić z niej pesto. Można zrobić z niej sok lub zaparzać herbatę.
Co zawiera pokrzywa?
Przede wszystkim doskonale przyswajalne żelazo, które pomaga w walce z anemią i osłabieniem, kwas foliowy, krzem, wit. A, B, C i K, sole mineralne i mikroelementy: wapń, magnez, potas.
Posiada właściwości oczyszczające i regenerujące. Wzmacnia odporność, działa regenerująco na wątrobę i nerki.
Wspomaga odchudzanie, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
Pokrzywę jak i inne zioła zbieramy oczywiście z dala od zanieczyszczeń. Zbieramy ją w rękawiczkach. Nie parzy jeśli przelejemy ją gorąca wodą.
Przepis na koktajl z pokrzywą (2 porcje):
- kiwi – 4 szt
- pokrzywa (umyta i przelana gorącą wodą) – 2 garści
- woda
- miód dla osłodzenia
Wszystkie składniki miksujemy i pijemy na zdrowie! Przepis Autorstwa Pani dietetyk Katarzyny Marchwińskiej Make My Plate
Osobiście polecam Wam tą stronę, na Fan Page Make My Plate można często natrafić zapisy na bezpłatne konsultacje. Warto śledzić też autorskie przepisy Pani Katarzyny.