Czym byłoby ciasto bez polewy? Pyszny, choć niepełnym deserem. Na to nie możemy sobie pozwolić. Oto prosty przepis na przygotowanie idealnej polewy z białej czekolady, która będzie pasować do wielu różnych ciast.
Szybka polewa z białej czekolady – składniki
Co może najlepiej dopełnić ciasto? Oczywiście polewa czekoladowa! Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz do niego zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak o kilku zasadach:
- Polewa z białej czekolady dużo lepiej sprawdzi się w deserach o wyrazistym smaku kakao lub też intensywnych owoców, takich jak maliny czy marakuja. Do deserów słodkich ze swojej natury, takich jak ciasto czekoladowe z białej czekolady, lepiej wybrać kontrastującą w smaku polewę.
- Polewa z białej czekolady nie wymaga dosładzania. Sama baza jest wystarczająco słodka.
Jeśli masz już gotowe ciasto czekoladowe, czas przygotować polewę. Potrzebujesz do tego tylko dwóch składników – 250 mililitrów śmietanki kremówki (najlepiej 36%) i dwóch tabliczek białej czekolady.
Jak zrobić polewę z białej czekolady?
Zrobienie szybkiej polewy z białej czekolady zajmie ci zaledwie 10 minut. Jak ją przygotować? Zacznij od wlania śmietanki do garnka i zagotowania jej. Następnie odstaw garnek na bok i dodaj do środka pokruszoną tabliczkę czekolady. Mieszaj energicznie, by czekolada dobrze się rozpuściła, a cała masa była gładka. Następnie dodaj kolejną tabliczkę i także mieszaj. Przyda ci się do tego trzepaczka rózgowa. Gdy zauważysz, że czekolada się rozpuściła, jest już gładka i jednolita, możesz przestać mieszać. Zostaw ją na kilka minut do ostygnięcia. Po tym czasie znacznie zgęstnieje, jednak nadal będzie nadawać się do polania ciasta. Nie zostawiaj jej jednak do całkowitego ostygnięcia, gdyż wtedy trudno będzie ci ją rozprowadzić po cieście. Polej przygotowane wcześniej ciasto i odstaw je do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Szybka, doskonała polewa z białej czekolady, to wisienka na torcie każdego ciasta. Jest pyszna, kremowa i świetnie sprawdzi się przy wielu deserach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.