piątek, 19 kwietnia, 2024
strony internetowestrony internetowe

POLECANE

pozycjonowanie stron warszawapozycjonowanie stron warszawa
warszawa infowarszawa info
pożyczki dla firmpożyczki dla firm

Podobne wpisy

Zalety dań z wołowiny

Czerwone mięso, w tym wołowina, i jego spożywanie budzą szereg kontrowersji. Od lat uważa się, że białe mięso (m.in. drób) jest zdecydowanie zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Jednak czy to twierdzenie jest prawdziwe? Czy dania z wołowiny są zdrowe? Jak często można je jeść i w jaki sposób przyrządzić mięso wołowe, by cieszyć się jego najwyższymi walorami smakowymi?

Czym jest wołowina?

Wołowina jest mięsem, które pozyskuje się z dorosłego bydła. Świeże mięso wyróżnia intensywnie czerwona barwa, której odcień jest częściowo uzależniony od ilości mioglobiny (barwnika hemowego). Do najpopularniejszych, najczęściej wykorzystywanych w kuchni rodzajów wołowiny można zaliczyć antrykot, karkówkę, szponder, rostbef, goleń i pręgę. Nie oznacza to oczywiście, że inne fragmenty wołowiny nie są wykorzystywane, jednak to te wyżej wspomniane cieszą się największym uznaniem.

Korzyści płynące ze spożywania wołowiny

Przyjęło się, że czerwone mięso jest zdecydowanie mniej zdrowe od białych odmian. Choć rzeczywiście jasnemu mięsu drobiowemu nie sposób odmówić wielu interesujących i korzystnych dla zdrowia właściwości, twierdzenie że wołowina jest niezdrowa jest zdecydowanie nieprawdziwe.

Mięso wołowe zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Jest to dawka, której nie da się znaleźć w żadnej innej odmianie mięsa. Dodatkowo wołowina jest doskonałym źródłem takich witamin jak A, E, D, B-B1 czy B6. Różne fragmenty wołowiny charakteryzują się odmienną kalorycznością, a także walorami smakowymi.

Czy wołowina jest zdrowa?

Wołowina zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, jeśli porównać ją do innych rodzajów mięs. Jest to około 5%, co sprawia że potrawy z wołowiny nie dostarczają zbyt wiele tego dość szkodliwego składnika do organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że większość z tych tłuszczów należy do nie do końca korzystnych dla ludzkiego organizmu tłuszczów nasyconych.

Trzeba zatem wskazać, że choć wołowina zdecydowanie charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, osoby cierpiące na schorzenia układu sercowo-naczyniowego powinny spożywać ten rodzaj mięsa w umiarkowanych ilościach.

Podawanie wołowiny dzieciom – tak czy nie?

Dieta dziecka, podobnie zresztą jak osoby dorosłej, powinna być maksymalnie urozmaicona. Dlatego też warto podawać im nie tylko drób czy wieprzowinę, ale również cielęcinę oraz wołowinę. Dobrym wyborem będą nieco chudsze fragmenty mięsa, które są zdrowsze i bardziej lekkostrawne.

Dodatkową zaletą podawania dzieciom wołowiny będzie wspomniana wcześniej podaż żelaza do organizmu. Jest ono niezbędne do prawidłowego rozwoju, a dzieci miewają tendencję do unikania roślinnych źródeł tego pierwiastka.

Przechowywanie i wybór wołowiny

Wołowinę należy kupować na podstawie wizualnej i – w miarę możliwości – palpacyjnej oceny jej stanu. Mięso powinno być intensywnie czerwone, bez odcieni innych kolorów (np. zieleni), a w dotyku – sprężyste. Oczywiście, kwestią równie istotną jest także data przydatności do spożycia zawarta na opakowaniu, jak również jego integralność (jakiekolwiek uszkodzenia powierzchni opakowania mogą oznaczać, że do wnętrza dostało się powietrze, co zwiększa ryzyko, że mięso jest zepsute).

Mięso wołowe najlepiej jest kupować na krótko przed jego spożyciem i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Rozdzielanie mięsa na fragmenty może oznaczać, że ulegnie ono zepsuciu w zdecydowanie krótszym czasie.

Jak przyrządzać wołowinę?

Wielu Polaków podchodzi do kwestii przygotowywania wołowiny dość niechętnie, gdyż utarło się, że jest to proces czasochłonny i wymagający dużej wiedzy. Tymczasem choć rzeczywiście należy opanować pewne zasady – nie jest to aż tak trudne, jak by się mogło wydawać.

Wołowinę można poddawać obróbce termicznej na różne sposoby – smażyć ją, dusić w sosie, piec bądź grillować. Należy jednak pamiętać o jednej, niezwykle istotnej zasadzie: wołowiny nie należy rozbijać, ale kroić. Dzięki temu mięso zachowa soczystość bez względu na to, jakiej obróbce jest poddawane i tym samym zachwyci smakiem każdego.

Dodatkowo, decydując się na smażenie wołowiny, warto pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu patelni, a także pod żadnym pozorem nie należy smarować jej olejem. Wewnętrzne przerosty tłuszczu, które znajdują się w wołowinie, z powodzeniem pokryją powierzchnię naczynia, tym samym ją natłuszczając.

Potrawy z wołowiną charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Warto włączyć je do swojej diety, pamiętając przy tym o poddaniu produktu odpowiedniej obróbce i użyciu odpowiednich przypraw.

____________________

Artykuł powstał dzięki uprzejmości Restauracji pod Baranem

Anita Walczak
Anita Walczak
Właścicielka agencji interaktywnej AW PROJEKT, a także trzech serwisów blogowych (praktycznyblog.pl, ubrand.pl, creditbanque.pl) oraz warszawskiego portalu internetowego Warszawa Info! (warsawcity.info). Z zawodu SEO Specjalist & Web Developer. Zainteresowania: fotografia, grafika, podróże, psychologia, kino, literatura, lifestyle.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

POPULARNE ARTYKUŁY