Krem z dyni z mlekiem kokosowym posypany siekanymi migdałami
Krem z dyni z mlekiem kokosowym to u mnie absolutny HIT! Zdecydowanie moja ulubiona zupa w każdej porze roku 🙂 Przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym jest banalnie prosty.
Składniki na krem z dyni z mlekiem kokosowym:
- 1 średniej wielkości dynia (intensywnie pomarańczowa)
- 4 duże marchewki
- 4-5 ziemniaków
- jedna mała cebula
- imbir (2 cm)
- puszka mleczka kokosowego 420 g
- curry
- pieprz
Obieram ze skóry dynię, wyjmuję pestki, kroję na kawałki. Obieram marchew, ziemniaki cebulę. Do dużego garnka wkładam dynie, ziemniaki, marchewkę, cebulę. Wlewam około 2 litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez ok 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir, mleczko kokosowe oraz curry (ok. połowy opakowania). Zupę rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Przed podaniem doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Wierch można posypać siekanymi migdałami. Smacznego 🙂
Dynia – wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze
Miąższ dyni wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych, oraz unikatowym składem chemicznym. Dynia zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń. Jest niskokaloryczna 100g świeżej dyni, to ok. 32 kcal. Im bardziej intensywny kolor miąższu, tym lepiej, bo zawiera dużo karotenu odpowiedzialnego między innymi za kolor i stan skóry a także przyswajanie witamin. Dynia powinna się znaleźć w diecie osób z miażdżycą oraz nadciśnieniem tętniczym. Powinny ją jeść również osoby z niewydolnością nerek, serca czy wątroby. Związki w nich zawarte działają bowiem moczopędnie, sprawdzą się również w leczeniu zaparć szczególnie u ludzi otyłych.